روند رویش انواع دندان در انسان
روند رویش انواع دندان در انسان به این گونه است که در همان دوران نوزادی و در سنین ۶ ماهگی، اولین دندان نوزاد می روید. البته این موضوع در سن ۶ ماهگی به طور ۱۰۰ درصد اتفاق نمی افتد. این موضوع به والدین، وراثت و زودرس بودن یا نبودن نوزاد بستگی دارد. در برخی از نوزادان زودرس ممکن است رویش دندان در ۳ الی ۱۴ ماهگی اتفاق بیفتد. اگر می خواهید بدانید که دندان نوزاد کی در می آید و چه اقداماتی باید انجام دهید، حتما به متخصص دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید. وقتی به متخصص دندانپزشک کودکان مراجعه می کنید می توانید در مورد دندان های کودک یا نوزاد دلبندتان اطلاعات و راهنمایی های خوبی دریافت کنید.
رویش دندان های کودکان در ابتدا با دندان های شیری آغاز می شود. این روند رویش تا سنین حدود ۳ سالگی ادامه پیدا می کند.نحوه تشخیص دندان شیری از دندان های دائمی، کاری نیست که شما بتوانید به راحتی از پس آن بر بیایید. بهتر است برای این کار به متخصص دندانپزشکی کودکان مراجعه کنید.
دکتر الهام توکلیان از متخصصان دندانپزشکی کودکان است که شما می توانید با مراجعه به مطب ایشان از وضعیت دندان های کودک و نوزاد خود آگاه شوید.
یکی از نشانه های دندان های شیری کودکان این است که خیلی زود و با گذشت چند سال، لق شده و می افتند. البته پیش از آن یک دندان دائمی در زیر آن رشد می کند.
انواع دندان انسان
ترتیب دندان ها در دهان انسان از جلو به ترتیب شامل :
- دندان نیش یا پیشین
- دندان های آسیای کوچک
- دندان های آسیای بزرگ
- در انتهای فک و در قوس استخوان فک، دندان های کرسی یا دندان عقل
ساختمان انواع دندان
ساختار و ساختمان دندان های انسان در نوع شیری و دائمی، یکی است. Enamel یا مینای دندان و dentin یا عاج و پالپ از قسمت های مختلف یک دندان هستند. مینای دندان در انسان از محکم ترین قسمت های دندان است. اما گاهی مینای دندان توسط باکتری ها احاطه شده و از بین می رود. در کودکانی که مسواک نمی زنند و خوردن شیرینی در آن ها بی رویه باشد، این اتفاق معمول تر از بقیه کودکان است. فلوراید تراپی کودکان می تواند در این زمینه به کار بیاید.
معرفی انواع دندان های انسان
انسان ها دندان های متفاوتی در دهان خود دارند. هر کدام از این دندان ها در زمان خاصی در می آیند و وظایف مختلفی دارند. اگر بخواهیم نام دندان های انسان را به ترتیب دسته بندی کنیم، به شکل زیر می باشند:
نکته: هر کدام از دندان های دائمی یا شیری، انواع مختلفی دارند که هر کدام را به همراه وظیفه ای که دارند مورد بررسی قرار می دهیم:
دندان های شیری:
رویش این دندان ها از زمان نوزادی تا حدود ۳ سالگی ادامه پیدا می کند. با رویش دندان دائمی در زیر آن ها، کم کم دندان های شیری افتاده و دائمی جایگزین آن می شود. هر کودکی تا سن ۳ سالگی، ۲۰ دندان شیری در می آورد که هر کدام به طور موازی رویش می کند. این دندان ها شامل دندان آسیای کوچک و بزرگ و دندان های پیشین و نیش هستند.
انواع دندان های شیری در کودکان
دندان های شیری کودکان، اگر به طور کامل در بیایند، مجموعا ۲۰ عدد خواهند شد که شامل ۸ عدد دندان قدامی و جلویی در فک بالا و پایین دهان است. دندان های آسیاب نیز مجموعا به تعداد ۸ عدد هستند که در قسمت پشت دندان های نیش قرار گرفته اند. ۴ عدد دندان پیشین یا نیش هم در جلوی فک هستند که در هنگام لبخند زدن به راحتی دیده می شوند.
تمامی این دندان ها مانند دندان های دائمی، دارای ریشه و عاج هستند و فرق اصلی آن با دندان های دائمی این است که بعد از مدتی می افتند و دندان دائمی جایگزین آنها می شود. ترتیب خاصی نیز در افتاد این دندان ها وجود ندارد .زیرا ممکن است برخی زودتر خراب شده و از بین بروند.
دندان های دائم:
دندان های دائمی که شامل تمام دندان های درون دهان می شود، تا نهایتا ۱۷ سالگی در دهان رشد کرده و جایگزین دندان های شیری می شوند. رویش این دندان ها از سن ۶ سالگی شروع می شود. این دندان ها شامل دندان نیش و پیشین، آسیای بزرگ و کوچک و دندان های کرسی یا عقل هستند. رویش این دندان ها تا ۱۲ و یا کمی بیشتر ادامه پیدا می کند و انسان صاحب ۲۸ دندان در دهان خود می شود. اما بعد از چند سال، با رشد استخوان فک، ۴ دندان عقل و کرسی به این ۲۸ دندان اضافه می شود. در نهایت در سنین ۱۷ تا ۲۰ سالگی هر شخص در دهان خود ۳۲ دندان دائمی خواهد داشت.
دندان نیش یا پیشین:
این دندان ها که در تمام پستانداران از جمله انسان وجود دارد، اولین دندان هایی هستند که چه در نوع شیری و چه در نوع دائمی در آرواره بالا و پایین ظاهر می شوند. به این دندان ها incisors گفته می شود و ۴ تا می باشد.
دندان های آسیا یا آسیاب کوچک:
این دندان ها که تعداد ان ها ۸ عدد است و کمی عاج دار هستند، مابین دندان نیش و آسیاب بزرگ قرار گرفته اند. نقش به سزایی در کنده شدن مواد غذایی و جویده شدن دارند.
دندان های آسیاب یا آسیای بزرگ:
این دندان ها که در انتهای فک قرار گرفته اند برای له کردن مواد غذایی و جویده شدن به کار می روند. دندان عقل هم نوعی از این دندان به حساب می آیند.
دندان عقل یا کرسی:
دندان کرسی یا همان دندان عقل که ۴ تااست و در انتهای استخوان فک بالا و پایین در می آیند، در انتهای سنین نوجوانی رشد می کنند.
در سنین کودکی و تقریبا پیش از سن ۶ سالگی، دندان های شیری به همان ترتیبی که در آمده اند، یکی یکی می ریزند و جای آن ها دندان دائمی می روید. البته نمی توان به طور دقیق ترتیب خاصی برای این اتفاق در نظر گرفت. زیرا به هر علتی ممکن است برخی از دندان های شیری نیز خراب شده و بیفتد.
یکی از مشکلاتی که در کودکان می تواند سلامت دندان ان ها را به خطر بیندازد، دندان قروچه است. بسیاری از مادران همیشه می گویند که برای دندان قروچه کودکان به چه پزشکی مراجعه کنیم و چگونه درمان کنیم. باید گفت که درمان دندان قروچه از دو جنبه قابل بررسی است. ابتدا باید علت آن توسط پزشک مخصوص کودکان و مشاور یا روانشناس تشخیص داده شود و سپس برای جلوگیری از خراب شدن عاج دندان ها به متخصص دندانپزشکی کودکان مراجعه شود.
کلام آخر
یکی از درمان هایی که می توان برای مشکلات و پوسیدگی های دندان شیری به کار برد و حتی بهتر است قبل از ایجاد مشکل برای دندان از این روش استفاده شود، فلورایدتراپی کودکان است که حتما باید زیر نظر متخصص انجام شود. دکتر الهام توکلیان یکی از متخصصان دندانپزشک در این زمینه است که می توان برای مشکلات دندان کودکان به ایشان مراجعه کنید.
نظرات شما عزیزان:
|